Passa al contingut principal

La lectura no necessita apologies

Des d'un manual de tecnologia fins a Incerta Glòria, de Joan Sales, llegir és una, sinó, l'eina imprescindible per a entendre allò que altres ens han volgut deixar. Qui pot negar el poder de la lectura? Llegim anant amb el metro. I quantes vegades hom no s'ha adormit, essent l'última cosa que ha vist les lletres d'un llibre?

Llegir és un acte inextricable del coneixement -per algun motiu es considera l'inici de la Història l'aparició de l'escriptura-; i és aquí on les institucions educatives tenen l'obligació de preservar la seva importància. Com a formadora de la futura societat, l'escola -com a concepte- oblida que la seva autoritat no sorgeix d'ella mateixa, sinó del saber; ergo, del saber; i per entendre'l, hom ha de saber llegir.

En una societat globalitzada i cada vegada més sofisticada i sensible -tecnològicament parlant-, llegir és més important que mai: s'ha de saber llegir entrelínies i s'han de tenir uns coneixements cada vegada més complexos. Lluny d'acabar amb la lectura, la societat tecnològica l'ha potenciada, l'ha amplificada i l'ha estesa a totes les classes socials; un fenomen fins ara mai vist. I l'escola

Aquests són temps daurats per al conceixement, per a la lectura. Aquesta no és una apologia de la lectura. La lectura no necessita apologies.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog