![]() |
Imatge de l'article 'Preparar-se per a la vida' publicat al Diari ARA dins del suplement Ara Emprenem |
* Article del director general del Col·legi Jesuïtes Casp - Sagrat Cor de Jesús, Joan Bassas, publicat al Diari ARA el diumenge 9 de març de 2014, dins del suplement Ara Emprenem.
Els nois i noies que estan cursant el quart curs de l’ESO han de prendre una decisió relativament transcendent, però de gran importància per a ells. Han de decidir si continuen amb els estudis acadèmics (batxillerat) o bé si encaminen les passes cap als estudis professionalitzadors (FP). Potser és una de les primeres decisions serioses i això sempre és difícil. També els alumnes de batxillerat han de decidir sobre quin serà l’àmbit professional o universitari al qual volen dedicar la vida.
Però això no es fa d’un dia per l’altre, ni es tracta d’un tria i remena, ni s’ha de confondre el Saló de l’Ensenyament amb un supermercat d’opcions de futur. Cal acompanyar els nostres alumnes amb unes accions prèvies.
El conjunt de les vuit escoles de Jesuïtes Educació ajudem els alumnes a formar un projecte vital i professional que passa, en primera instància, pel coneixement d’un mateix. Interioritzar, que també és aprofundir, els pot ajudar a respondre a les grans preguntes que tot ésser humà cal que es faci: Qui sóc? On vaig? Què hi vaig a fer? Cal conèixer les pròpies capacitats, determinar en quines de les múltiples intel·ligències estem més dotats, discernir el que ens agrada i, sobretot, quins són els valors que donen fonament i sentit al propi projecte vital. És tot un laboriós procés que s’ha de fer amb realisme, amb honestedat i sense autoengany, i que ens fa saber com som, reconeixent les nostres virtuts i defectes.
Acompanyar el procés
Però tot això no es fa sol. Hi ha qui vetlla i acompanya aquest procés. Els educadors, ja siguin els pares o els mestres a l’escola, plantegen preguntes, aporten informació, insinuen pistes de reflexió per a l’autoconeixement i la presa de decisions. Els departaments d’Orientació Psicopedagògica de les escoles ajuden a fer una aproximació més objectiva de les tipologies de la personalitat o bé amb tests d’orientació vocacional. Aquest entorn educatiu fa progressar cada fill o alumne cap al seu objectiu vital. Ja des de ben petits hi ha algú que els pregunta: i tu de gran què vols ser? Ara és el moment de plantejar-se: i tu de gran què vols fer? Ser i fer, dues coses que han de tenir coherència i que garanteixen l’estabilitat emocional i psicològica.
A Jesuïtes Casp-Sagrat Cor de Jesús, i des de fa anys, també hi ajuda en aquest procés d’orientació la nostra Associació d’Antics Alumnes, que organitza una jornada amb el títol Orienta’t, en què participen professionals en exercici dels diferents àmbits, així com antics alumnes que estan estudiant diferents carreres. És una manera de poder compartir les experiències dels que en el seu moment van haver de prendre decisions, que aporten la seva visió de la professió i, en definitiva, la seva vocació. També hi aporten aquells aspectes personals de servei i compromís social que donen un sentit a la professió. Per als alumnes de segon de batxillerat és il·lustratiu i, a la vegada tranquil·litzador, veure que després d’una formació superior, ja sigui professional o universitària, es pot accedir a moltes feines diferents i que el més important és la capacitat d’adaptar-se al context social o laboral. Això ha esdevingut una característica imprescindible en la nostra societat actual.
El Saló de l’Ensenyament és un altre dels elements que ajuden a la presa de decisió sobre el futur professional i on es pot veure la creixent diversitat de l’oferta dels estudis superiors, ja sigui per noves especialitats emergents o per les dobles titulacions que s’ofereixen. Tot hi ajuda i ells i elles ho agrairan. De fet, nosaltres, els educadors, volem ajudar-los a preparar-se per a la vida.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada