Passa al contingut principal

Les Migracions. Èxodes: De Casp al món


Us deixem amb l'editorial de l'últim número de la revista d'Antics Alumnes, Èxodes: De Casp al món, escrit per la presidenta Carme Llasat:

Les Migracions

El proper Congrés de la Confederació Espanyola d’Associacions d’Antics Alumnes de Jesuïtes, se centrarà en les Migracions. No ha estat causalitat sinó casualitat que el present número de la nostra revista també tracti aquesta temàtica. Si més no, una part de la mateixa. Té tot el sentit quan parlem d’un món globalitzat o, eufemísticament, de l’aldea global. I és que el nostre món es troba subjecte a un continu intercanvi de béns i de persones, en totes les seves accepcions.

De moviments migratoris n'hi ha hagut des de l’existència de l’ésser humà a la terra. Bé per afany de conquista o per necessitat, associats a guerres o destruccions naturals. I sovint han sigut necessaris per mantenir l’equilibri d’una societat. Només cal recordar que una gran part dels catalans té ascendència francesa o d'altres regions d’Espanya. Repassem el nostre arbre genealògic, mirem els nostres parents propers i fixem-nos en quantes persones són de més enllà de les nostres fronteres. Ens endurem una veritable sorpresa! I més ara, quan molts dels nostres joves tornen a casa (si tornen o poden tornar) amb un company o companya d'un altre país.

És per això que en aquesta edició de la nostra revista, en un moment de trista actualitat al Mediterrani, volem posar l'accent en aquest fet. Des d'un punt de vista diferent: el d'aquells antics alumnes que han viscut en primera persona l'experiència de marxar a viure fora.

Donem la veu a cinc exalumnes perquè ens expliquin què els va empènyer a marxar i quines van ser les emocions i els pensaments que els van acompanyar. Potser així ens serà més fàcil entendre que darrere els fenòmens migratoris, si ens hi fixem bé, al final sempre hi trobarem persones. Potser tan properes com un antic company de classe.

La nostra escola té molts i moltes exalumnes vivint temporades més o menys llargues i fins i tot definitives a l’estranger. Cada any algun membre de la Junta Jove de l’associació marxa a l’estranger per romandre-hi dos, tres, o potser més anys. Això ens planteja nous reptes com a Associació i ens estimula a proposar noves activitats atractives sigueu on sigueu. Encara més quan tenim l’avantatge d'una xarxa d'Associacions d’exalumnes de jesuïtes estesa per tot el món. És, precisament aquest, un dels nostres reptes. Antics alumnes sense fronteres.

Us deixem ara entre els testimonis de molts d’ells, als que ja, des d’aquí, agraïm la seva amable col·laboració. I us animem a tots els que ens llegiu, a que ens envieu les vostres opinions i aportacions, ja sigui per correu postal, telèfon o internet.

Carme Llasat Botija
Promoció 1976
Presidenta de l’Associació d’Antics Alumnes de Casp

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'Antic alumne Guillem Alemany, ens deixa als 22 anys

El passat 7 d'abril ens va deixar el Guillem Alemany Francès, antic alumne de la promoció 2015 que els darrers anys havia col·laborat amb l'associació participant en les taules d'orientació professional de segon de batxillerat. Els seus companys del GCCC li han escrit una vetlla i, juntament amb professors i tota la família de Casp, li han preparat un mural de vetlla virtual. Ho adjuntem a continuació. Descansi en Pau. "Monitors/es, exmonitors/es, professorat i família de Casp, Us comuniquem la trista notícia de la mort dimarts dia 7 d'abril del Guillem Alemany Francès als 22 anys per un atac de cor sobtat. Exalumne de l'escola, participant incondicional de GPAC muntanya i dels campaments d'estiu, va ser durant 5 anys monitor del GCCC, passant per les colònies de 1r i 2n EP i els campaments de 2n ESO.  En les circumstàncies que estem vivint, la família el va haver d'acomiadar en intimitat. Ens trobarem més endavant per compartir el que sentim i fer-n

El nostre estimat Raimon Algueró ens ha deixat

De vegades hi ha notícies que colpeixen per la seva transcendència, i la d'avui és una d'elles. Amb el cor en un puny fem saber que el pare Raimon Algueró S.I., el nostre estimat Raimon, ens ha deixat a l'edat de 85 anys. Va néixer a Barcelona el dia de la Mercè del 1931 i va estudiar als Jesuïtes de Sant Ignasi, a Sarrià. Va fer el noviciat al Monestir de Veruela, a l'Aragó i el mestret a l'escola de Nostra Senyora de Montesión, a Palma de Mallorca. Precisament, en el darrer congrés espanyol d'antics alumnes d'escoles jesuïtes que es va celebrar a Palma de Mallorca, en Raimon va poder retrobar-se amb alguns dels alumnes que havia tingut durant la seva etapa a Montesión, d'on en guardava un gran record. Després va tornar a Barcelona, a Casp, on ha marcat una època i també romandrà al cor de tots els alumnes que han passat per l'escola. Referent per als qui hem estudiat a Casp en els darrers 50 anys, en Raimon ha deixat empremta a generacions d

Comunicat de l'Associació d'Antics Alumnes de Casp sobre la conferència acadèmica del 75è Dia de l'Antic

El proper 8 de novembre l’Associació d’Antics Alumnes de Casp ha organitzat una conferència a càrrec de Maria Eugènia Gay, antiga aluma i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, titulada “L’advocacia i el dret com a garantia de convivència”. En aquest sentit, arran de les queixes, comentaris crítics i una notícia publicada la setmana passada, des de la junta que coordina l’Associació volem fer arribar les següents consideracions:     La conferència en qüestió és un acte acadèmic que s’emmarca, com altres anys, en la celebració del Dia de l’Antic Alumne de Casp i mai ha pretès tenir un contingut polític de cap mena . Veure-hi una mala intencionalitat en aquest sentit no respon a l’objectiu que ens vam marcar a l’hora de planificar aquesta activitat. Davant de la situació política que travessa el nostre país admetem la nostra equivocació en l’elecció del títol de la conferència , perquè no vam tenir en compte que, sense conèixer el veritable contingut, molts anti