“Crisis de solidaridad. Solidaridad ante la crisis” és el nom del document què conté un conjunt de reflexions i propostes elaborades per la Companyia de Jesús a Espanya amb la finalitat d’enfortir la solidaritat en front la crisi. Sota aquest mateix lema s’ha fet aquest darrer dilluns 15 de febrer la presentació oficial del document a la Plataforma Territorial de Catalunya, a la seu de l’Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramón Llull (IQS-ULR). L’acte s’ha desenvolupat en el format de taula rodona en la que han participat representants dels diferents sectors de la Companyia involucrats en la redacció d’aquest document, a més d’exalumnes de la nostra escola dels jesuïtes de Casp, entre ells el propi director de l’IQS-URL, el Dr. Pere Regull; el moderador i actual cap de comunicació d’ESADE-URL, Oriol Llop; i el jesuïta i professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE-URL, Dr. Josep Miralles. Com representants del sector social, estaven Mari Carmen Fuentes, directora de Migrastudium i Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justicia, i comptàvem també amb el Dr. Albert Florensa, professor de la càtedra d’Ética i Pensament Cristià a l’IQS-URL, que amb el Dr. Miralles representaven més la part d’universitats (UNIJES).
En la presentació del document, Luis Arancibia, sotsdirector d’Entrecultures, ha emmarcat el context i a la seva vegada el pretext que han donat lloc a aquest conjunt de reflexions, interrogants, inquietuds i propostes, partint de la missió-fe-justicia-diàleg, en un context eclesial nou amb el segell de la carta Evangeli Gaudium (i podríem afegir, l’encíclica Laudato SI), i un context històric marcat per una profunda crisi però també per una agenda internacional basada en els Objectius del Desenvolupament Sostenible. Les seves paraules no tenen pèrdua, però destacaria la necessitat de renovació i de commoure’ns davant la realitat, que es pot portar a terme en quatre passes: Contemplem-Interpretem-Proposem-Ens comprometem... I, això si, sempre sense perdre l’esperança. Com el propi director de la PAT, el P. Llorenç Puig ha dit al tancar l’acte, aquests quatre punts queden marcats en l’estructura del document, que al Veure, Jutjar i Actuar, afegeix, o, millor dit, desdobla aquest darrer verb, en trobar vies de solució i demanar el compromís personal de cadascú. El P. Puig, tancant també les intervencions dels ponents, ha marcat tres grans reptes. El primer es troba en una societat que fragmenta i individualitza; el segon, en la necessitat de l’experiència personal de contacte, de posar rostres als que pateixen, d’anar molt més enllà del turisme social; el darrer, la transformació de cor i d’actituds que permet passar del que pot fer una persona sola al que podem fer junts.
Com antics alumnes del col·legi Sagrat Cor de Jesús-Casp, que hem sentit parlar de solidaritat, ho hem discutit a classe, i en una gran majoria hem participat en activitats de solidaritat, no podem deixar escapar l’oportunitat de portar aquest document a les nostres agendes. El podeu trobar a http://crisis-solidaridad.jesuitas.es/ca
M.Carmen Llasat.
Presidenta d'AAA Casp
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada