Passa al contingut principal

L’ètica en la política en moments convulsos

Quin és el decàleg bàsic per ser un polític ètic? Quines són les bases sobre les quals s’han creat les institucions? Què fer quan el polític deixa de confiar en el poble? Quin és l’eix bàsic de la política? Aquestes són algunes de les preguntes que el qui va ser president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, va contestar en el marc de la conferència que va pronunciar sobre L’ètica en la política que va donar el tret de sortida als actes previs del 74è Dia de l’Antic de Casp.




Davant de més de mig centenar d’assistents que el passat 9 de novembre es van aplegar a la Sala Torelló del Col·legi Casp, Rigol, que va ser presentat pel president de l’Associació d’Antics Alumnes Casp, Ignasi Fernández, va fer una extensa reflexió sobre els deures ètics del polític actual, coincidint precisament en un moment complex per a la situació de Catalunya.

Durant la seva intervenció, Rigol va fer un breu repàs històric per explicar les bases de la tradició política catalana i especialment amb el concepte de nació i els seus valors.

“La tradició catalana ens ha aportat el sentit de treball. Hem rebut aquest missatge des de la família i, per això, ens calen famílies estables, perquè és el lligam amb la nació”
"Si discrepar és un valor bàsic en la democràcia, la recerca del consens en l'intent de co-participar, units tots plegats en el bé comú, és un objectiu que ennobleix la tasca política, perquè, en avançar junts enfortim i donem gruix i cohesió al nostre país"


Per a Rigol, el bon polític “ha de treballar per al bé comú”. “Un polític ha de confiar en el seu poble i si ho deixa de fer s’ha de retirar”, va assegurar. En aquest sentit va enumerar d’altres claus que ha de garantir el polític ètic, com el fet de “no caure en la xarxa de la dinàmica mediàtica”, en el qual es barregen les idees partidistes, amb les desqualificacions personals i els insults.

“Un polític no es mesura pel poder que té, sinó per la seva credibilitat moral, igual que es mesura una comunitat humana”, va afegir. Respecte la situació actual de Catalunya, Rigol va assegurar que l’entesa amb Espanya “no és fàcil”. “La política a Espanya es fa des d’un Estat –en crisis absoluta- i de dalt cap a baix, i en canvi, a Catalunya, des de baix cap a dalt”, va ressaltar.

En tot cas, al seu entendre i malgrat les dificultats del moment, el diàleg, que sempre és previ a la negociació, ha de ser la única manera de desencallar el conflicte actual.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog