Passa al contingut principal

En memòria del professor Rafael Garcia Villena

En Rafael Garcia Villena i jo mateix amb altres membres dels Amics dels Goigs 

Per Lluís Santasusagna
Antic Alumne de Casp 
Promoció de 1965
Junta dels Amics dels Goigs
Era pels volts de Nadal de fa un any quan ens deixà en Rafael, uns dies abans que la nostra Associació dels Amics dels Goigs ens trobàvem, com cada any, davant del Pessebre que tradicionalment es fa en els baixos de la nostra entitat en els locals de la Parròquia de Sant Eugeni I, papa. Amb motiu de la inauguració del pessebre es canten nadales i en Rafael ens acompanyava any rere any, tocant l’orgue.

Jo no coneixia personalment en Rafael, ja que encara que es va incorporar com a professor del Col·legi Casp durant la dècada dels anys 60, jo vaig tenir el pare Cremades com a professor de llatí, però en tenia notícia d'ell pel meu germà, que és més jove que jo. Sabia que era professor de llatí, però el que no sabia és que dominés tantes àrees del saber, talment com un príncep del Renaixement! 


Tots aquests coneixements de llengües, música i història els va aplicar molt encertadament al tema dels gois que, com saber, conjumina matèries molt diverses, com la poesia, la música, la història, el disseny, la fotografia, la il·lustració o la xilografia i tot el tema bibliogràfic, així com els llibreters, impressors i editors. 
Els goigs existeixen des de l’edat mitjana, ja fa uns vuit segles, abans de l’existència de la impremta, i són uns cants religiosos populars propis dels Països Catalans, publicats en folis independents. Són cantats en santuaris, ermites, parròquies i monestirs per lloar la Mare de Déu o els sants patrons del dia. Ara s’imprimeixen acompanyats per il·lustracions de l’advocació concreta de que es tracti. Abans eren molt utilitzats per pregar contra la pesta o la sequera, tot cantant. Podem dir que reflecteixen l’ànima d’un poble. 
Com diu l’enyorat professor Antoni Comas, entre els gèneres literaris existents, el dels goigs és el més genuïnament català i la nostra Associació, existent des del 1.922, està entestada en preservar-los. 
Els amics dels Goigs hem editat un goig en memòria d’en Rafael Garcia Villena i l’adjuntem en aquest article on podeu veure un resum de les activitats que ell va realitzar. 
En Rafael estava molt satisfet d’uns goigs a “Llaor de la fe” dels quals en va ser l’autor de la lletra, de la música i de la nota històrica on a més incorporà els seus coneixements teològics.
Si us interessa aquest tema o voleu ampliar aquestes informacions o voleu fer una consulta sobre els goigs del vostre patró o d'un lloc concret, els Amics dels Goigs estem a la vostra disposició al carrer Compte Borrell, 307, segon pis. 
Ens podeu trobar de dilluns a dimecres, de 18 a 20 hores de la tarda. El nostre correu electrònic és amicsdelsgoigs@gmail.com
Només, només dir-vos que em semblava de justícia realitzar aquest petit homenatge a la seva memòria i recordar aquesta persona que va ser professor de molts de nosaltres.

A

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog