Passa al contingut principal

En memòria del professor Rafael Garcia Villena

En Rafael Garcia Villena i jo mateix amb altres membres dels Amics dels Goigs 

Per Lluís Santasusagna
Antic Alumne de Casp 
Promoció de 1965
Junta dels Amics dels Goigs
Era pels volts de Nadal de fa un any quan ens deixà en Rafael, uns dies abans que la nostra Associació dels Amics dels Goigs ens trobàvem, com cada any, davant del Pessebre que tradicionalment es fa en els baixos de la nostra entitat en els locals de la Parròquia de Sant Eugeni I, papa. Amb motiu de la inauguració del pessebre es canten nadales i en Rafael ens acompanyava any rere any, tocant l’orgue.

Jo no coneixia personalment en Rafael, ja que encara que es va incorporar com a professor del Col·legi Casp durant la dècada dels anys 60, jo vaig tenir el pare Cremades com a professor de llatí, però en tenia notícia d'ell pel meu germà, que és més jove que jo. Sabia que era professor de llatí, però el que no sabia és que dominés tantes àrees del saber, talment com un príncep del Renaixement! 


Tots aquests coneixements de llengües, música i història els va aplicar molt encertadament al tema dels gois que, com saber, conjumina matèries molt diverses, com la poesia, la música, la història, el disseny, la fotografia, la il·lustració o la xilografia i tot el tema bibliogràfic, així com els llibreters, impressors i editors. 
Els goigs existeixen des de l’edat mitjana, ja fa uns vuit segles, abans de l’existència de la impremta, i són uns cants religiosos populars propis dels Països Catalans, publicats en folis independents. Són cantats en santuaris, ermites, parròquies i monestirs per lloar la Mare de Déu o els sants patrons del dia. Ara s’imprimeixen acompanyats per il·lustracions de l’advocació concreta de que es tracti. Abans eren molt utilitzats per pregar contra la pesta o la sequera, tot cantant. Podem dir que reflecteixen l’ànima d’un poble. 
Com diu l’enyorat professor Antoni Comas, entre els gèneres literaris existents, el dels goigs és el més genuïnament català i la nostra Associació, existent des del 1.922, està entestada en preservar-los. 
Els amics dels Goigs hem editat un goig en memòria d’en Rafael Garcia Villena i l’adjuntem en aquest article on podeu veure un resum de les activitats que ell va realitzar. 
En Rafael estava molt satisfet d’uns goigs a “Llaor de la fe” dels quals en va ser l’autor de la lletra, de la música i de la nota històrica on a més incorporà els seus coneixements teològics.
Si us interessa aquest tema o voleu ampliar aquestes informacions o voleu fer una consulta sobre els goigs del vostre patró o d'un lloc concret, els Amics dels Goigs estem a la vostra disposició al carrer Compte Borrell, 307, segon pis. 
Ens podeu trobar de dilluns a dimecres, de 18 a 20 hores de la tarda. El nostre correu electrònic és amicsdelsgoigs@gmail.com
Només, només dir-vos que em semblava de justícia realitzar aquest petit homenatge a la seva memòria i recordar aquesta persona que va ser professor de molts de nosaltres.

A

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'Antic alumne Guillem Alemany, ens deixa als 22 anys

El passat 7 d'abril ens va deixar el Guillem Alemany Francès, antic alumne de la promoció 2015 que els darrers anys havia col·laborat amb l'associació participant en les taules d'orientació professional de segon de batxillerat. Els seus companys del GCCC li han escrit una vetlla i, juntament amb professors i tota la família de Casp, li han preparat un mural de vetlla virtual. Ho adjuntem a continuació. Descansi en Pau. "Monitors/es, exmonitors/es, professorat i família de Casp, Us comuniquem la trista notícia de la mort dimarts dia 7 d'abril del Guillem Alemany Francès als 22 anys per un atac de cor sobtat. Exalumne de l'escola, participant incondicional de GPAC muntanya i dels campaments d'estiu, va ser durant 5 anys monitor del GCCC, passant per les colònies de 1r i 2n EP i els campaments de 2n ESO.  En les circumstàncies que estem vivint, la família el va haver d'acomiadar en intimitat. Ens trobarem més endavant per compartir el que sentim i fer-n

El nostre estimat Raimon Algueró ens ha deixat

De vegades hi ha notícies que colpeixen per la seva transcendència, i la d'avui és una d'elles. Amb el cor en un puny fem saber que el pare Raimon Algueró S.I., el nostre estimat Raimon, ens ha deixat a l'edat de 85 anys. Va néixer a Barcelona el dia de la Mercè del 1931 i va estudiar als Jesuïtes de Sant Ignasi, a Sarrià. Va fer el noviciat al Monestir de Veruela, a l'Aragó i el mestret a l'escola de Nostra Senyora de Montesión, a Palma de Mallorca. Precisament, en el darrer congrés espanyol d'antics alumnes d'escoles jesuïtes que es va celebrar a Palma de Mallorca, en Raimon va poder retrobar-se amb alguns dels alumnes que havia tingut durant la seva etapa a Montesión, d'on en guardava un gran record. Després va tornar a Barcelona, a Casp, on ha marcat una època i també romandrà al cor de tots els alumnes que han passat per l'escola. Referent per als qui hem estudiat a Casp en els darrers 50 anys, en Raimon ha deixat empremta a generacions d

Comunicat de l'Associació d'Antics Alumnes de Casp sobre la conferència acadèmica del 75è Dia de l'Antic

El proper 8 de novembre l’Associació d’Antics Alumnes de Casp ha organitzat una conferència a càrrec de Maria Eugènia Gay, antiga aluma i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, titulada “L’advocacia i el dret com a garantia de convivència”. En aquest sentit, arran de les queixes, comentaris crítics i una notícia publicada la setmana passada, des de la junta que coordina l’Associació volem fer arribar les següents consideracions:     La conferència en qüestió és un acte acadèmic que s’emmarca, com altres anys, en la celebració del Dia de l’Antic Alumne de Casp i mai ha pretès tenir un contingut polític de cap mena . Veure-hi una mala intencionalitat en aquest sentit no respon a l’objectiu que ens vam marcar a l’hora de planificar aquesta activitat. Davant de la situació política que travessa el nostre país admetem la nostra equivocació en l’elecció del títol de la conferència , perquè no vam tenir en compte que, sense conèixer el veritable contingut, molts anti