Passa al contingut principal

Llibres recomanats d'Antics Alumnes per aquest Sant Jordi


Hi ha molts antics alumnes que escriuen, i molts llibres de l'entorn de Casp que mereixen una oportunitat. Per això volem recomanar una breu llista de llibres que, per un motiu o l'altre, us permetran retrobar-vos aquest Sant Jordi. 

Tant se val si els regalareu o us els donaran en un gest d'amor en la festa més nostrada que acompanya els catalans. Des dels Antics Alumnes hem cregut oportí escollir alguns llibres que, poster, us poden agradar per la humanitat i saviesa que impregnen les seves pàgines. Són llibres de Casp perquè parlen de gent de Casp o estan fets per gent de Casp. Tant hi fa si han estat antics alumnes, mares i pares d'alumnes o persones importantíssimes per entendre la seva història. Tots som Casp. 


Raimon Algueró i Fortuny, SI. L'amic, el muntanyenc, el mestre, el capellà. Per Jesús Renau (Editorial Claret) 

Que en Raimon Algueró ha marcat una època en diverses generacions de Casp és un fet, i res millor que un llibre on conèixer-lo en totes les seves vessants, totes humanes i cadascuna d'elles abocades a servir els altres. Coordinat pel jesuïta Jesús Renau, en aquest llibre tornareu a reviure la seva persona i el seu record se us farà viu. 
2 metges i 1 pandèmia. La vida i el que l'envolta. Per Gemma Bruna, en conversa amb els doctors Josep Maria Argimon i Jaume Padrós i pròleg de Begoña Román (Símbol Editors) 

El passat Dia de l'Antic Casp era especial, havíem de fer-lo en línia i tractar la pandèmia de la Covid-19 des de l'humanisme que vam aprendre a Casp. Per això, l'antiga alumna Gemma Bruna va moderar un webinar amb qui també fou antic alumne i pare d'antics alumnes, el doctor Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, i el doctor Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat i també pare d'antics alumnes. 

Aquella primera conversa es la perllongar amb unes quantes entrevistes més i en van decidir fer un llibre, que aborda la vida, la mort, l'humanisme, els valors socials i la medicina. La publicació, que compta amb el pròleg de la filòsofa Begoña Román, també mare d'antics alumnes de l'escola, i les veus de les metgesses i antigues alumnes Beatriu Bilbeny i Esperança Martín, aquesta última afectada per la Covid persistent. Com veieu tot queda a casa. 


100 històries del còrrer. Per Xavier Bonastre (Cossetània Edicions)

Si des de l'Associació d'Antics Alumnes ens hem decidit a recomanar aquest llibre de Xavier Bonastre no és tan sola per la seva faceta de periodista de TV3, escriptor i antic alumne, sinó perqiè hi parla de les seves experiències vitals que l'esport i, concretament, el fet de còrrer, li ha aportat. Cal recordar que fa dos anys, el popular periodista va partir una oclusió intestinal que el va dur a estar diversos dies en coma induït i a sentir-se a les portes de la mort. En aquest llibre, escrit després d'aquesta experiència, Bonastre fa una reflexió sobre la vida i el valor de viure-la des de l'esport. Revolució a les aules. Per Núria Martínez Ribot (Grup 62)

Especializada en educació, la periodista i antiga alumna de Casp Núria Martínez Ribot segueix les polítiques educatives i els moviments de renovació pedagògica a Catalunya. En un moment de boom d'escoles d'educació avançada, s'ha dedicat a explicar en què consisteix la innovació i quin és el funcionament d'aquests centres. Són necessaris els deures? Cal fer exàmens per avaluar el coneixement dels nens? S'ha de prohibir el mòbil a les aules? Realment fan falta els llibres de text en un món on tot es troba a internet? L'escola catalana del segle XXI està vivint una època de canvis i l'autora els recull en aquest llibre. Autopista. Per Joan Manuel Soldevilla i Albertí (Grup 62)

A part de ser un reconegut tintinòleg, l'antic alumne Joan Manuel Sodevilla Albertí també és autor de ficció, com ho demostra el seu darrer llibre. L'Andrea i els seus fills petits -en Sant, en Víctor i en David- emprenen un llarg viatge amb cotxe després de patir una terrible desgràcia. El que sembla una plàcida excursió terapèutica és, en realitat, un salvatge i obsessiu projecte criminal que arrossega tothom per aquesta ruta envoltats de tebeos de La Patrulla dels Castors, obsessionats pels cotxes de la marca Fiat, hostatjant-se en Novotels, cantant cançons i devorant quilòmetres per autopistes d'Europa. Així viuran una estranya road movie, prodigiosa i perversa, que, narrasa amb ritme inexorable i trepidant, ens mostra com els límits entre el seny i el desequilibri són tan difusos com inquietants. 


Com TV3 no hi ha(via) res. Per Salvador Alsius (Pòrtic)

La televisió catalana ha tingut en l'antic alumne Salvador Alsius, un dels rostres més populars i recordats. En aquest llibre, l'experimentat periodist hi fa un exercici de memòria de la creació i consolidació de TV3, que trena amb diverses reflexions sobre aspectes periodístcis, polítics i linguístics d'aquell projecte. El perfil dels protagonistes i les anècdotes més inesperades permeten reviure i entendre un model d'èxit que ha marcat tants ciutadans. 
Siham. Per Teresa Martí (Pòrtic)

La Siham i el seu germà Said, dos joves marroquins arribats a Catalunya essent encara uns nens, viuen a cavall entre la cultura en què encara viuen submergits els seus pares i la que han anat descobrint al nou país d'acollida i davant de la que se senten plenament identificats. Tots dos pateixen les dificultats que comporta aquesta realitat.  

El Carles, un jove d'estètica skin, compleix, a l'igual que en Said, una llibertat vigilada imposada pel jutge de menors. Els dos assisteixen a l'escola taller de la seva ciutat, lloc on es coneixeran i on iniciaran una difícil relació que acabarà implicant també la Siham. La relació entre els tres joves provocarà situacions del tot inesperades que alteraran per complet les seves vides. 

L'antiga alumna Teresa Martí no tem abordar els temes complexos de la vida. Ja a Noventa y seis horas, que ja es pot trobar en català, ens va submergir en el delicat i sensible món de la donació d'òrgans. Altres llibres interessants

Junior FC. Un segle d'esport o cultura (1917-2017) Per Lluís Permanyer i Marc Permanyer (Cege, 2017)

Canvi de peu. Per Jordi Homs (Llibres d'Índex, 2001)

La Pompeu Fabra. La construcció d'una universitat Per Marc Permanyer (Quaderns Crema, 2001) 

Cuídate. Quince vivencias personales de cuidadores Per Gemma Bruna i Josep París (Plataforma editorial, 2018)

Quadern del frau Per Albert Balasch (Edicions 62, 2009)

Cuídate. Quince vivencias personales de cuidadores Per Gemma Bruna i Josep París (Plataforma editorial, 2018)

Noranta-sis hores Per Teresa Martí (Pensódromo, 2021, edició català. També en castellà)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog